Відбулося засідання Координаційної ради з протидії поширенню наркоманії серед неповнолітніх
опубліковано 27 січня 2022 року о 09:14

26 січня 2022 року в залі засідань виконавчого комітету Тернівської міської ради відбулося засідання Координаційної ради з протидії поширенню наркоманії серед неповнолітніх під головуванням заступника міського голови Тетяни Тагієвої.

На початку засідання начальник служби у справах дітей Оксана Сніжко доповіла про стан виконання Плану заходів, спрямованих на протидію поширення наркоманії серед неповнолітніх у 2021 році.

«Завдяки тісній співпраці між відділами та службами органу місцевого самоврядування, що опікуються проблемами дітей, у 2021 році було реалізовану цілу низку заходів, спрямованих на запобігання поширенню наркоманії серед підростаючого покоління та пропаганду здорового способу життя», - наголосила Оксана Сніжко.

Заклади загальної середньої освіти, КНП «ЦПМСД м. Тернівки» Тернівської міської ради», КНП «Тернівська ЦМЛ» Тернівської міської ради», служба у справах дітей виконавчого комітету Тернівської міської ради, відділення поліції №1 Павлоградського ВП ГУНП в Дніпропетровській області були ознайомлені з алгоритмом дій у випадку виявлення неповнолітньої особи з гострим отруєнням алкоголем або під впливом наркотичних чи психотропних речовин.

Лікарем-наркологом надані роз’яснення адміністраціям освітніх закладів стосовно ознак та симптомів вживання дітьми наркотичних, алкогольних, тютюнових та інших психоактивних речовин.

Учням ліцеїв доведено інформацію про роботу чат-ботів в соціальній мережі «Telegram», які допомагають протидіяти поширенню наркоманії серед неповнолітніх. Повідомлено дані (ПІБ, телефон) інспектора з ювенальної превенції відділення поліції №1 Павлоградського ВП ГУНП в Дніпропетровській області, до якого можна звертатися у разі виявлення фактів вживання дітьми наркотичних речовин.7

Службою у справах дітей спільно з усіма суб’єктами соціальної роботи з дітьми здійснювалися рейдові заходи «Діти вулиці» та «Урок». Основна їх мета – це профілактика дитячої бездоглядності, попередження правопорушень серед неповнолітніх, виявлення родин, в яких діти перебувають у складних життєвих обставинах, проведення роз’яснювальної роботи щодо шкідливого впливу наркотичних засобів, алкоголю та тютюнових виробів, виявлення дітей, які без поважних причин не приступили до навчання, притягнення батьків до відповідальності за неналежне виконання батьківських обов'язків.

У 2021 році відбулося 25 виходів, під час яких:

затримано 2 неповнолітніх, які розпивали спиртні напої, та 3 дітей за тютюнопаління в громадському місці, виявлено 1 підлітка в стані наркотичного сп’яніння (працівниками поліції складено відповідні адміністративні протоколи, а останній дитині надано медичну допомогу);

обстежено умови проживання 70 дітей, які опинилася в складних життєвих обставинах (з законними представниками дітей проведено роз’яснювально-профілактичну роботу щодо належного виконання батьківських обов’язків, дотримання санітарно-гігієнічних норм у житлових приміщеннях, здійснення належного контролю за місцем перебування їх дітей у вечірній час, недопущення вживання ними алкогольних напоїв тощо);

перевірено 10 магазинів та 2 кафе, з метою виявлення фактів незаконного продажу та розпиття спиртних напоїв неповнолітніми; з власниками та працівниками закладів були проведені роз’яснювальні бесіди щодо недопущення продажу спиртних напоїв, тютюнових виробів неповнолітнім особам та недопущення перебування малолітніх у закладах масового відпочинку без супроводу дорослих у вечірній час; нагадано про відповідальність за порушення правил торгівлі алкогольними, слабоалкогольними напоями, тютюновими виробами  щодо неповнолітніх;

зафіксовано 2 факти продажу неповнолітньому тютюнових виробів, та 1 факт продажу алкоголю; на продавців складено адміністративні протоколи за ст.156 КУпАП;

виявлено 1 малолітню дитину, яка прибула з іншого району та ніде не навчалася (дитину взято на облік до ССД, а родину – під супровід ЦСССДМ; вирішено питання щодо її зарахування до освітнього закладу);

знайдено 2 малолітніх дітей, які були залишені матір’ю без нагляду (малолітніх тимчасово влаштовано до педіатричного відділення КНП «ЦПМСД м.Тернівки»);

порушено клопотання про притягнення 7-х батьків до відповідасьності за ст. 184 КУпроАП (неналежне виконання батьківських обов’язків).

Не менш важливою роботою з протидії поширенню наркоманії серед неповнолітніх є проведення виховних заходів у закладах загальної середньої освіти та Тернівському професійному гірничому ліцеї, спрямованих на профілактику зловживання психоактивних речовин в дитячо-підлітковому середовищі. Класними керівниками у батьківських Вайбер - групах висвітлювалася інформація з таких тем, як: «Особливості адміністративної та кримінальної відповідальності неповнолітніх», «Вживання алкоголю, наркотиків та тютюнопаління – адміністративне та кримінальне правопорушення», «Виявлення ранніх ознак наркоманії серед підлітків».

У закладах загальної середньої освіти з учнями на виховних годинах та уроках «Основи здоров’я» відбувалися бесіди з переглядом відео-файлів та  документальних короткометражних фільмів, а у ТПГЛ – відеоконференція та лекції, про шкідливість вживання підростаючим поколінням наркотиків та переваги здорового способу життя.

У бібліотеках навчальних закладів та бібліотеці-філії №2 організовувалися виставки-застереження: «СНІД: знати, щоб вижити», «Електронні цигарки: чи все так безпечно, як здається».

Роз’яснювальна робота з батьками та їх дітьми стосовно неприпустимості вживання підлітками наркотичних, алкогольних, тютюнових та інших психоактивних речовин проводилася і фахівцями КЗ «Центр соціальних служб» Тернівської міської ради»  під час відвідування родин, які опинилися в складних життєвих обставинах, сімей опікунів і піклувальників, прийомних батьків та батьків-вихователів і  лікарями КНП «ЦПМСД м. Тернівки» Тернівської міської ради», КНП «Тернівська ЦМЛ» Тернівської міської ради» під час прийому пацієнтів.

Спеціалістами відділу молоді та спорту Тернівської міської ради на базі КЗ «Тернівський міський молодіжний центр» організовувалися такі заходи з соціальної  активізації молоді, як: «Родинне коло» та «Крутезні гості».

Аби утримати підростаюче покоління від спокуси вживання психоактивних речовин, відділом культури, відділом освіти, Тернівським професійним гірничим ліцеєм та відділом молоді і спорту постійно висвітлювалася на шкільних сайтах та на сторінках соціальних мереж Фейсбуку, Інстаграм інформація про вплив наркотичних засобів, алкоголю та тютюну на здоров’я людини, а також про роботу гуртків та спортивних секцій, аби якомога більше залучити дітей до ведення активного та здорового способу життя.

Підсумовуючи обговорення, Тетяна Тагієва подякувала усім фахівцям, що долучилися до роботи з профілактики наркоманії серед неповнолітніх, та наголосила на важливості продовження її надалі, адже наркотична залежність дуже важко піддається терапії та має вкрай негативний вплив як на здоров’я і психологічний стан наркозалежних, так і на подальшу їх долю та можливість нормального життя.


Служба у справах дітей виконавчого комітету Тернівської міської ради

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux